arrow_drop_up arrow_drop_down
10 maart 2020 

Column: Pensioenfondsen coroniseren

De berichtgeving in het nieuws lijkt alleen maar over het coronavirus te gaan. Hoewel het virus veel slachtoffers heeft gemaakt, zijn er veel meer mensen van opgeknapt. Hetzelfde geldt voor pensioenfondsen.

We hebben inmiddels gezien dat corona een negatieve invloed heeft op de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Beschermingsconstructies tegen dalende beurskoersen helpen nu niet meer en daarom hadden fondsen gisteren maar één keus: bijkopen. Mijn voorspelling is dat pensioenfondsen zullen coroniseren ondanks deze ontwikkelingen. Dat betekent dat de pijnlijke momenten weer overgaan en dat het goed komt.

Sterker na het coronavirus

Aandelenbeurzen zijn onderuit gegaan, maar waren vanmorgen alweer in de lift. Als het coronavirus straks voorbij is, zullen beurzen weer herstellen. Pensioenfondsen die hebben bijgekocht, komen er sterker uit. Zij bouwen namelijk een extra buffer op voor de volgende slag.

Nog meer goed nieuws, pensioenfondsen zitten veilig wat de dekkingsgraad betreft. De rente is ten opzichte van een jaar geleden 1% lager. Hier en daar wordt al gerekend met een rekenrente van bijna 0%. Voor een euro die over 25 jaar moet worden uitgekeerd, zit nu dus al een hele euro in kas. Wat hebben we dit goed gedaan, alle lof voor pensioenfondsen! Bij een dekkingsgraad van 100% of meer hoeven ze niet eens meer te coroniseren. Zelfs als pensioenfondsen de komende 25 jaar geen rendement meer maken is er nog niets aan de hand. Dat is een fijn vooruitzicht. Maar pensioenfondsen kunnen ook op een andere wijze coroniseren.

Pandemie als reddingsmiddel

Als het coronavirus een pandemie veroorzaakt is dat tragisch voor de mensheid. Tot op heden is het onduidelijk wat de kans op sterfte is. Wat wel duidelijk is, is dat eerst de zwakkeren en de ouderen aan overlijden. Dat is natuurlijk verschrikkelijk (goed) nieuws voor pensioenfondsen. Stel je eens voor dat iedereen boven de 75 overlijdt. Dan is de dekkingsgraad ook weer op orde. Zo zie je het, alle negatieve ontwikkelingen hebben een positieve keerzijde. Met andere woorden, pensioenfondsen zullen altijd coroniseren.

Over de schrijver
Ondanks mijn actuariële achtergrond raakte ik al snel geïnteresseerd in de arbeidsrechtelijke aspecten hiervan. Als snel begreep ik dat de pensioenadvieswereld rond verzekerde pensioenregelingen commercieel gedreven is. Als de juridische aspecten worden genegeerd ontstaat er voor werkgevers een groot risico bij elke wijziging die in de pensioenregeling wordt doorgevoerd. Wanneer dit het geval is zoek ik vol enthousiasme naar pragmatische oplossingen.
Welkom!