7 x Nederlandse pensioenen in cijfers

Om pensioen is veel te doen en dat is logisch! Wie wil niet genieten op zijn oude dag zonder zich zorgen te maken om zijn financiële situatie? Wij verzamelden zeven feiten over de Nederlandse pensioenen.

1. Ongeveer 165.000 mensen ontvangen dit jaar voor het eerst AOW

Iedereen die in Nederland woont of werkt is automatisch verzekerd voor AOW. Ieder jaar bouwt u 2% AOW-pensioen op. Door factoren zoals tijdelijk in het buitenland werken of wonen kan het AOW-pensioen lager uitvallen. In het pensioenakkoord dat op tafel ligt, is de AOW-leeftijd tijdelijk bevroren op 66 jaar en vier maanden (in 2020 en 2021).

2. Momenteel ontvangen 3.397.000 mensen AOW in Nederland

De verwachting is dat over tien jaar ongeveer 4.234.000 mensen in Nederland AOW zullen ontvangen.

3. Zo’n 2.200 pensionado’s zijn 100 jaar of ouder

We worden steeds ouder, blijkt ook uit cijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspelt dat in 2031 meer dan 4.000 Nederlanders 100 jaar of ouder zijn.

4. In Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg en Zeeland wonen meer 65-plussers dan gemiddeld

Gemiddeld ligt het percentage 65-plussers tussen de 15 en 25 procent. In Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg en Zeeland is dit percentage 25 procent (of meer).

5. Zeker 230.000 mannen en vrouwen tussen de 65 en 75 jaar werken nog steeds, 23.000 mensen zijn zelfs ouder dan 75 jaar

In veel gevallen gaat het om betaald werk naast de uitkering van AOW en pensioen. Deeltijdwerk tot twaalf uur is het meest voorkomend in deze situatie.

6. Verwachte pensioen van mannen ruim een derde meer dan vrouwen

Dit verschil is onder andere ontstaan door fulltime versus parttime werken, de arbeidsparticipatie in algemene zin en de hoogte van het inkomen. In dit artikel leest u hier meer over.

7. Een op de vier zzp’ers heeft geen pensioenvoorziening getroffen

Met de voorwaarden die meegenomen zijn in het pensioenakkoord moet het gemakkelijker dan wel aantrekkelijk worden voor zzp’ers om een pensioenregeling en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Bronnen: CBS, Rijksoverheid, SVB