Pensioen en de Europese verkiezingen
Op donderdag 23 mei zijn de Europese Parlementsverkiezingen. Gaat u stemmen? Omdat de verkiezingsprogramma’s erg uitgebreid zijn, leggen wij de focus op pensioenen.
Europese pensioenrichtlijn en uitzonderingspositie Nederland
Pensioenfondsen in EU-landen moeten voldoen aan Europese regels voor bestuur en communicatie, zoals vastgelegd in de IORP. Lees op Rijksoverheid meer over de richtlijn en de aanpassingen. Voorheen was Nederland vanwege het solidaire aspect in ons pensioenstelsel de uitzondering voor de EU. Het Europese Hof accepteert vooralsnog dat er in Nederland sprake is van ‘pensioendwang’ in de vorm van verlichte pensioenfondsen bij bepaalde sectoren. De aanstaande hervorming van het pensioenstelsel betekent mogelijk dat het solidariteitsprincipe verandert door individuele pensioenpotten, waardoor Europa de uitzonderingspositie kan beëindigen. Sterker nog, het Europese Hof kan het nieuwe concept van ons pensioenstelsel misschien verbieden.
Welk standpunt nemen de partijen in over pensioen?
Nederland heeft in totaal 26 zetels in het Europese Parlement. Bekijk hier hoe de partijen denken over het Nederlandse pensioenstelsel.
50plus: Europa moet van de Nederlandse pensioenen afblijven, dus geen pensioengeld naar andere lidstaten.
CDA: Het pensioen is en moet een binnenlandse aangelegenheid blijven.
CU-SGP: Nederland moet stoppen met het overdragen van bevoegdheden aan de Europese Unie, ook voor pensioenen.
D66: Een betere en grotere samenwerking in Europa, vooral gefocust op klimaat en asielbeleid.
SP: Weg met de Europese superstaat. Onze pensioenen zijn van ons, niet van de EU.
De Groenen: Het voornemen moet zijn opgenomen in het regeerakkoord om de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd te beperken.
DENK: is voor het terugdraaien van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en het vergroten van de fiscale aantrekkelijkheid van het sparen voor een eigen pensioen.
Forum voor Democratie: Pro-Europa, dus tegen de EU. Strijdt voor hogere investeringen van de Nederlandse pensioenfondsen in de Nederlandse economie.
GroenLinks: Stimuleren dat pensioenfondsen en verzekeraars hun vermogens investeren met respect voor mens en milieu.
JEZUS LEEFT: Uit de EU stappen om onze eigen boontjes te doppen.
PvdA: Een stabiel pensioen voor iedereen en streven naar eerlijke verdeling risico’s, AOW-leeftijd bevriezen op 66 jaar, pensioen voor alle werkenden.
PvdD: Internationale samenwerking voor overstijgende belangen van mensen en dieren is goed, maar de EU moet niet onze pensioenen federaal gaan regelen.
PVV: Nederland moet weer onafhankelijk worden. Zolang dit niet aan de orde is, vasthouden aan Nederlandse pensioenpotten.
VandeRegio & Piratenpartij: Gezamenlijk werken aan een oplossing voor het vraagstuk binnen de partij.
Volt Nederland: Pro-Europese partij, maar dan op een nieuwe manier. Hierbij is geen specifieke vermelding van pensioenen.
VVD: Nederland moet zelf beslissen over pensioenen. Europa stimuleert investeringsfondsen die ook pensioenfondsen in staat stellen om te investeren in bedrijven.
Bronnen: Metronieuws, de Volkskrant, Pensioenbelangen en Trouw.