arrow_drop_up arrow_drop_down

Deskundige bijstand

Met meer dan 30 jaar expertise op het gebied van pensioenen kan ons team van pensioendeskundigen u bijstaan bij iedere pensioenvraag.

Wat mag u van deskundige bijstand verwachten?

Nederlands Pensioenbureau Legal voert consultancy-opdrachten uit op alle terreinen die met pensioen te maken hebben. Op deze manier delen wij onze actuariële en juridische expertise met u als werkgever, advocaat of accountant. Loopt u tegen een complex pensioenvraagstuk aan? Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het maken van actuariële berekeningen, wat te doen met de pensioenregeling bij fusies/overnames en bedrijfstakpensioenfonds werkingssfeeronderzoek. Onze consultants staan voor u klaar!

Wat kunt u van ons verwachten?

Onze consultants zijn opgeleid in arbeidsrecht,  pensioenrecht en actuariële deskundigheid. Wij begeleiden en ondersteunen advocaten, accountants en adviseurs op pensioengebied. Ook adviseren wij werkgevers over pensioenvraagstukken.

Actuarieel rekenen

Bij pensioenadvisering zijn actuariële berekeningen onmisbaar. Voor het juiste inzicht dient pensioen altijd vertaald te worden naar de waarde die het nu, in de toekomst, of in het verleden vertegenwoordigt.


Actuariële berekeningen komen voor bij de bepaling van pensioenwaarde, pensioenschade, of bij wijzigingen in pensioenregelingen. Soorten actuariële berekeningen zijn o.a.:

  • Bepaling schade in verband met juridisch onvolledig uitgevoerde wijzigingen in pensioenregelingen;
  • Berekening van pensioenwaardes;
  • Bepaling van actuarieel waardeverschil van een pensioenregeling wijziging;
  • Bepaling actuariële waarde mogelijke pensioenrisico’s bij due diligence onderzoek;

Actuariële berekeningen

Actuariële berekeningen zijn berekeningen die de actuariële waarde van pensioen, schade of pensioenregelingen in kaart brengen. Het doel van een actuariële berekening is om erachter te komen wat de contante waarde is van een bepaald opgebouwd kapitaal, zoals een pensioen of levensverzekering.


Er kan ook rekening worden gehouden met de kans op arbeidsongeschiktheid of de blijfkans van een werknemer.

Deskundige bijstand voor werkgevers

Voor uw werknemers wilt u graag het pensioen goed regelen. U wilt een passende pensioenregeling waarbij prijs-prestatie verhouding belangrijk is.


Wij analyseren alle mogelijkheden, inclusief de mogelijke (verplichte) aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds. Onze juristen zorgen dat de arbeidsrechtelijke risico’s worden uitgesloten en onze actuariële rekenaars zorgen voor de beste performance van de premie die u betaalt.


De voorlichting van onze deskundigen helpt u inzicht te krijgen in deze zaken, zodat u als werkgever er bent voor uw werknemers en financiële zekerheid behoudt.

Deskundige bijstand voor advocaten

Wij zijn uw vaste aanspreekpunt bij praktische vaardigheden zoals inzicht in pensioenregelingen, uitlegkwesties of rekenkundige expertise. Wij helpen u graag met het uitbreiden van de pensioenkennis op uw sectie arbeidsrecht waardoor u uw meerwaarde voor uw cliënt vergroot. 


Pensioenschade bij ontslag voor ontslagen werknemer? Ontdek uw rol in pensioen bij ontslag.


Is uw cliënt aangeschreven door een BPF? Pensioenschade (laten) berekenen voor uw cliënt? Wilt u zekerheid over pensioenrisico's bij due diligence? Wij trekken graag samen met u op.


Deskundige bijstand voor accountants

De dienstverlening varieert van sparringpartner op onze expertise gebieden tot het volledig opzetten van afdelingen, inclusief het inzetten van consultants en juristen.Onze meerwaarde is het waarborgen van kennis op juridisch en actuarieel terrein.


Bij de opbouw van de collectieve pensioenadviesafdeling werken wij samen met uw HR- of salarisafdeling, de juristen binnen uw kantoor en de relatiemanagers. Het resultaat in omzet gemeten ligt tussen 3 en 5% van de totale kantooromzet. We tonen u graag hoe het werkt.
Uurtarieven deskundige bijstand

Wij werken op een op uurloon gebaseerd honorarium dat afhankelijk is van de ervaring en expertise van de behandelaar.


Ons uurtarief varieert tussen € 105,- en € 265,- en wordt verhoogd met 6% kantoorkosten en BTW. Indien mogelijk maken wij vaste afspraken over de hoogte van de declaratie.


Voor de tarieven voor specifieke BPF zaken, verwijzen wij u graag door naar onze website bpf-cao.nl.

Wat vinden anderen van onze deskundige bijstand?

Juiste kwaliteit in huis
"Ze mogen op de website wel iets meer nadruk leggen op de grote kwaliteit die ze in huis hebben."
Zinvol voor de praktijk
“Ik ben al heel lang beroepshalve met pensioenen bezig. Desondanks zaten er in deze opleiding nog de nodige eye-openers. Absoluut zinvol voor de praktijk.”
Enorme eye opener
 "Dit heeft niets meer met Wft te maken, enorme eye opener."

Heeft u direct een vraag?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Welkom!