18 maart 2020 
1 min. leestijd

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten

De dekkingsgraad van pensioenfondsen gaat hard achteruit. Inmiddels wordt de dekkingsgraad elke dag geüpdatet en het ziet er niet fraai uit, maar is dat heel ernstig? De rekenrente van de meeste fondsen ligt momenteel rond de 0%. Dit rentepercentage combineren we met een dekkingsgraad van 85%, zoals bij een aantal fondsen nu het geval is. Dan ligt nu al 85 cent in kas voor elke euro die in de toekomst moet worden uitgekeerd. En dat terwijl pensioenfondsen de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement hebben gemaakt van 6%.

Pensioenfondsen kunnen wel tegen een stootje

Dit is de huidige stand van zaken. Hoe met de dekkingsgraad zal gaan in de toekomst kunnen we niet voorspellen. In 2008 hadden we een wereldwijde crisis met desastreuze impact. Toen was het totale pensioenfonds vermogen 700 miljard. Inmiddels is dat vermogen gestegen naar 1.700 miljard. In die zin kunnen we best een stootje hebben, pensioenfondsen zijn immers professionele beleggers. Het beleggingsbeleid dat pensioenfondsen hanteren bestaat ook uit het handelen in opties en het aankopen van aandelen bij dalende koersen. Hierdoor kan het zijn dat fondsen door die dalende koersen uiteindelijk winst maken.

Niemand kan het voorspellen, maar ik heb wel een belangrijke les geleerd in het beleggingsland. Je moet niet met alle winden meebewegen. Soms moet je juist rustig afwachten. De kans is daarom aanzienlijk dat beleggingsrendementen weer aardig herstellen met de tijd. Vooralsnog hebben we al 88 cent in kas, voor de euro die we over 20 of 30 jaar moeten betalen. Mijn advies is: we worden geschoren, dus beter even niet bewegen.

 

 

Over de schrijver