Dekkingsgraad pensioenfondsen licht gestegen

Dekkingsgraad pensioenfondsen licht gestegen

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen in Nederland stijgt in januari van 104 naar 106 procent, blijkt uit onderzoek van Aon. Ondanks dat de rente in dezelfde periode nog verder terug liep, noteerden de aandelenbeurzen goede rendementen. De beleidsdekkingsgraad is in januari stabiel gebleven op 108 procent.

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van afgelopen jaar, bleef vorige maand stabiel op 108 procent. Een stuk hoger dan het wettelijke vereiste minimum van 104,3 procent, maar een aantal (vooral grotere) fondsen zitten nog onder dit percentage. Mogelijke kortingen vanaf eind 2019 of 2020 zijn nog steeds een realistisch scenario.

Premies blijven onder druk

Het vermogen van pensioenfondsen is ook gestegen. Omstandigheden zoals het uitblijven van het Brexit-akkoord, uitspraken over renteverandering afhankelijk van economische data en goede handelsafspraken tussen China en de Verenigde Staten dragen bij aan het vertrouwen in de beurzen. Toch zal het voor pensioenfondsen een moeilijk jaar worden. De financiële positie is voor velen niet sterk, onder andere door de beursnotering eind 2018. Voor een aantal pensioenfondsen zal het erom spannen of er binnen enkele jaren op uitkeringen gekort moet worden. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat bij zes op de tien pensioenen kortingen dreigen. Gehoopt wordt op maatregelen vanuit de politiek, maar een nieuw pensioenstelsel lijkt er vooralsnog niet te komen.

Mogelijke kortingen leiden tot extra druk op de premie. Op dit moment zijn premies veelal niet kostendekkend, waardoor de pensioenopbouw van de werknemers ten koste van het vermogen van het fonds gaat bij het niet behalen van het rendement. Helaas hebben fondsen niet veel andere mogelijkheden. Het dempen van premies is toegestaan door de werkgever en dat is slim om te doen, spreekt Aon uit. Als voordelen biedt dit het langer stabiel blijven van de premie en is de premie nog redelijk betaalbaar bij de huidige rente. Daar tegenover staat dat het steeds moeilijker te verkopen is, vanwege mogelijke korting in het verschiet.

De vooruitzichten voor de rendementen zien er niet rooskleurig uit en de rente zal voorlopig laag blijven, verklaart Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. Pensioenfondsen moeten zich voorbereiden op een periode van grote onzekerheid.

Bron: Aon

De redactie van Nederlands Pensioenbureau Legal publiceert regelmatig nieuwsberichten en columns.