07 oktober 2019 
1 min. leestijd

Column: Onzekerheid is geen risico

Column: Onzekerheid is geen risico

De pensioendiscussie laait weer in alle hevigheid los en ik word er ontzettend verdrietig van. Plaatsvervangend verdriet heb ik voor al die mensen die dreigen te worden gekort op hun pensioen. Maar ik ben ook erg verdrietig voor die vakbonden die zich door minister Koolmees in de luren hebben laten leggen. Dat is dan heel erg netjes uitgedrukt (ik woon in een klein dorp in Brabant en daar drukken we dit gedrag beslist anders uit).

We willen allemaal zekerheid; over onze gezondheid, over ons inkomen, over de rente op de hypotheek… Eigenlijk dus op alles en dit geldt ook voor ons pensioen. Als het niet zeker is dan noemen we het een risico en daar gaat het fout. Risico’s willen we vermijden en onzekerheden horen nu eenmaal bij het leven.

In kas versus dekkingsgraad

Het pensioenfonds heeft voor alle euro’s die u na uw 67e zult ontvangen bij de huidige rentestand al 91 cent in kas. Verwar dat niet met de dekkingsgraad, dat is iets anders. Dit is gewoon een feit. Het pensioenfonds heeft bovenop deze 91 cent nog een heel klein beetje rendement nodig om in uw komende 20 resterende levensjaren jaarlijks de euro te blijven uitkeren. Totaal heeft men nu dus al 18 euro en 20 cent in kas voor 20 uitkeringen. Wat er ook gebeurt: 91 procent van al je pensioenrechten kan altijd betaald worden, ook als de rente gewoon nul procent is.

Stelt u zich eens voor dat uw baas morgen zegt dat hij al 91 procent van uw salaris voor de komende 20 jaar heeft gereserveerd op een geblokkeerde spaarrekening. Ik denk dat zonder uitzondering elke werknemer een gat in de lucht springt. Waarom springen we dan geen gat in de lucht als het pensioenfonds al 18,20 euro heeft gereserveerd om de komende 20 jaar één euro per jaar te betalen. Is dat dan een zekerheid dat je de euro elk jaar krijgt? Nee, dat kan niet gesteld worden. Die zekerheid is er dus niet, maar is het een risico?

Trots in plaats van discussie

Dit is wat mij betreft werkelijk een onzinnige discussie en het houdt heel veel mensen die daar hun geld aan verdienen aan het werk. Ieder pensioenfonds maakt structureel een veel hoger rendement dan waarmee de verplichtingen nu berekend moeten worden. Met een beetje positieve kijk op de situatie zouden we zelfs hartstikke trots op onze pensioenfondsen moeten zijn! Stop de energie en het geld dat we kwijt zijn met deze discussie in het milieu. Dan is die meteen een stuk beter besteed.

Over de schrijver