Op zich is het knap dat het de politiek en DNB lukt om ons de indruk te geven dat pensioenfondsen failliet zijn. Andersom gebeurt het ook. In Italië is het systeem failliet en daar heeft iedereen er een heilig vertrouwen in. In Nederland hebben pensioenfondsen een dekkingsgraad van (afhankelijk van de dagkoers) ongeveer 95%. Toch hebben werknemers het idee dat pensioenfondsen bijna failliet zijn.
Pensioenstress een Nederlands kwaaltje?
In Italië gaat iedereen op zijn 62e met pensioen en daar is de dekkingsgraad 0%. U leest het goed, 0%. Het vreemde is dat in Italië helemaal geen discussie wordt gevoerd over de dekkingsgraad. De enige discussie die in de zuidelijke landen wordt gevoerd is over het verhogen van de pensioenleeftijd. Van een dekkingsgraad heeft men nog nooit gehoord. Laat staan dat men bang is dat het systeem failliet gaat!
Toch vreemd. In Nederland hebben we 95 cent op de bank voor elke euro pensioen die betaald moet worden, zelfs als het uitbetalen over gemiddeld 20 jaren pas plaatsvindt. In Italië zit niets in kas, zelfs niet voor de euro pensioen die morgen uitbetaald moet worden. Toch is in Italië iedereen stressloos terwijl in Nederland elke werknemer pensioenstress heeft want ze denken geen pensioen te zullen krijgen.
Oproep aan de politiek
De Europese regelgeving rond pensioen is uitgewerkt in de IORP richtlijnen. Deze richtlijnen bepalen dat pensioenfondsen rekening mogen houden met (deels) verwacht rendement. DNB houdt echter rigide vast aan het berekenen van de pensioenfondsverplichtingen op een risicovrije rente van inmiddels 0%. Dit heeft niets met de realiteit te maken, pensioenfondsen maken al decennia lang gemiddeld 7% rendement. Ik ben voorstander van een iets meer realistisch beleid in Nederland, maar ook in Italië. In Nederland zit veel teveel geld ‘op slot’ in pensioenfondsen. Dat is slecht voor de economie omdat pensioenen niet geïndexeerd worden. Bedrijven lijden hier ook onder, die hebben teveel opzij gelegd. En juist zij kunnen momenteel het geld hard gebruiken.