02 april 2020 
1 min. leestijd

Column: Premie pensioenakkoord naar 37% of hoger!

Column: Premie pensioenakkoord naar 37% of hoger!

Het pensioenakkoord is slecht nieuws voor 40 tot 50 jarigen. Zij hebben nog veel dienstjaren te gaan waarin zij met het premiestelsel uit het pensioenakkoord minder zullen opbouwen dan nu. Een zogenaamde solaridariteitsbonus moet dit compenseren. Ik doe een gok op 5% solidariteitsbonus, daarmee gaat de premie van 27% naar 32%. Is dat wat we willen?

Voorgestelde premie van 27% te laag

Volgens minister Koolmees zou 27% premie voldoende zijn om het ambitieniveau pensioenopbouw van het gemiddeld loon te waarborgen. In het onlangs door Netspar uitgebrachte design paper over het fiscale kader bij afschaffing van de doorsneesystematiek, wordt ingegaan op de hoogte van de premie die nodig is om deze ambitie waar te maken. Een heldere paper waarin de fiscale aandachtspunten overzichtelijk worden weergegeven.

Bij een rente van 0%, zal de premie 37% moeten bedragen om de ambitie te realiseren. Ten tijde van  de berekeningen van Koolmees was de rente bijna 1% hoger, vandaar dat hij toen op 27% uitkwam. Wanneer het pensioenakkoord gehanteerd gaat worden, zullen de vakbonden (terecht) van het kabinet eisen dat de ambitie van 75% gerealiseerd wordt. De premie moet dus omhoog naar 37%.

Het pensioenakkoord en de solidariteitsbonus

De overgang naar het Pensioenakkoord staat nog los van allerlei overgangsproblematieken. Jongeren gaan een pensioen opbouwen met een opbouwpercentage van 4% in plaats van de huidige 1.875%. Dit klinkt hartstikke leuk, maar het percentage van 4% geldt alleen voor het begin van de carrière, waarin het salaris relatief laag ligt. De trend is dat het salaris met de vordering van de carrière stijgt. Het opbouwpercentage wordt lager naarmate de leeftijd en daarmee het salaris vordert. Het positieve effect van de 4% opbouw aan het begin van de carrière wordt teniet gedaan door de lage opbouwpercentage over het hoge salaris in de latere jaren. Naarmate deze werknemers ouder worden bouwen ze minder dan 1% op, waardoor de ambitie van 75% pensioenopbouw over het gemiddelde niet gerealiseerd kan worden.

De hardst getroffenen zijn de 40- tot 50-jarigen, omdat zij nog veel dienstjaren hebben waarin zij een lagere opbouw hebben dan op basis van de huidige regelingen. Dat moet gecompenseerd worden en dat kost geld. Men spreekt al over een solidariteitsbonus voor diegenen die de compensatie nodig hebben. Hoe hoog wordt deze dan? Niemand weet het nog, maar als ik gewoon eens een gok doe van 5%, is de totale premie 42%. Met de 37% pensioenpremie zijn we er dus nog niet!

 

Over de schrijver